sunnuntai 15. lokakuuta 2017

DIY: Oksa seinälle

Lupailin kehittää seuraavalle postaukselle aiheen ja helppohan se loppujen lopuksi oli keksiä. Viime aikoina on tullut harrasteltua melko paljon näitä DIY-projekteja joten ajattelin esitellä niistä muutaman, mutta ensin haluan näyttää teille miltä pakatut joulukorttipakkaukset näyttävät! ;)

Jos haluatte tällaisia ohjeistus-postauksia lisää tai ylipäätään kuvia DIY-projekteistani, niin kommentoikaa ihmeessä!


Olen kyllä niin pirun innoissani näistä! Reilu viikon päästä viimeistään kortit raahautuvat Deadfinelle, sen jälkeen osaan sanoa milloin niitä pääsee ostamaan. Jee! ♥


OKSAPROJEKTI

Tästä löytyy instagramista muutama kuva tekovaiheesta, mutta lähdetäänpäs alusta. Ensimmäinen homma on tietenkin lähteä metsään rämpimään ja löytää oikeanlainen oksa, joka on tarpeeksi paksu, muttei kuitenkaan liian painava. Ja syy miksi oksan haku on listassa ensimmäisenä, on se että oksan pitää kuivua kokonaan. Vaikka puu näyttäisi ulkopuolelta kuivalta ja tuntuisikin siltä, voi se sisältä olla melko märkä. Kuivuessaan puu halkeilee jonkin verran, joten tätä ei pidä pelästyä. Itse kuivatin oksaa muutaman päivän muurin päällä (eli leipäuunin päällä), se kun sattui olemaan talon kuivin ja lämpöisin paikka. Normaalissa tilassa puun olisi hyvä antaa kuivua vähintään viikko. Mutta ennen kuivumista karahka olisi myös hyvä pestä, etenkin jos se on lojunut jo pidempään maassa.

Henkilön Kati 💀 (@katipoison) jakama julkaisu

Oma oksani oli jo hieman sammaloitunutkin ja toukkien tekemät kolot olivat täynnä multaa ja muuta liika. Kyllä, oksissa on useimmin toukkia sisällä, joten ötökkäkammoisille tämä projekti voi olla mielenkiintoista. Itselleni ei tullut eteen kuitenkaan ainuttakaan elukkaa, harvemmin ne kuolleessa puussa viihtyvätkään. Kun puu on kuiva, sen voi halutessaan hioa. Itse halusin säilyttää kaikki mahdolliset rosoisuudet, joten jätin hiomisen välistä.


Omaksi onnekseni pajalla, jossa olen kuntouttavalla, on myös puupuoli. Korjasin sieltä jämälaudoista talteen pari passelia lautaa, jotka sitten liimattiin puutappien kera yhteen. Liima sai kuivua puristuksessa vuorokauden, jonka jälkeen hiottiin kulmat ja hieman pintaa. Halusin tehdä loppukäsittelyn itse, joten hienoksi hiomisen tein käsin kotona. Jos ihmettelette kuvassa olevia liimaklönttejä, niin toisessa laudassa oli pari ylimääräistä reikää, joihin tungin hammastikkuja puuliiman kanssa. Hyvin toimiva tapa paikata puussa olevia reikiä, etenkin jos tulee vielä maali päälle. Muistakaa, että mikäli liimaatte puuta yhteen, älkää tehkö ruuvin reikää liimaussauman kohdalle. Se saattaa irrottaa liimauksen!

Kun taustalevyn hionta oli valmis, alkoi se hauskempi osuus, nimittäin maalaaminen. 


Taustalevyyn valitsin kiiltävän mustan ja puuoksalle matan mustan. Mattavärillä puuhun jäi enemmän "puun jälki", eikä se näytä niin käsitellyltä, kuin taasen taustalevy, joka saa hienona kiiltää seinällä. Hiottuun lautaan ei tarvinnut kuin kaksi maalikerrosta, mutta oksa vaati neljä käsittelyä. Vähän yllätyin miten paljon maalia tuo puu imaisi itseensä! :D


Hakkasin naulalla pienen alkureiän oksaan, jonka jälkeen ryhdyin laittamaan ruuvia paikoilleen. Oli kyllä pienen taistelun takana ruuvata tuo oksa paikoilleen, mutta hyvä siitä tuli. Äitini epäili että oksa olisi tarvinnut myös kulmaraudan tueksi, mutta kun ei siihen ripusta mitään äärettömän painavaa, pitäisi sen kestää pelkän ruuvin varassa.

Koska halusin olla varma siitä, että lautojen liimaussaumaan ei kohdistu liikaa painoa, kiinnitin kumpaankin lautaan yhden koukun, joista laitoin koko hökötyksen sitten seinään roikkumaan.


Yllä olevasta kuvasta näkyy tuo seinään kiinnitys hieman paremmin. Itse oksasta roikkuu toistaiseksi vain pari sulkaa, vanhasta delfiinikoristeesta tehty miekkavalas ja lepakkoledeistä pari lepakkoa. Ostin joskus Tokmannista parit lepakkoledit ja toisesta katkesi yllättäen johto, löytyi vihdoin niillekin sitten käyttöä! Oksan ja taustalevyn väliin pujotin karhunlankaa, jolla sai kätevästi näädänkallon kiinnitettyä. Vielä kun saisi jonkin korpin tai muun vastaavan tuohon oksan alkupäähän niin ah, kun olisin onnellinen!

Mutta sellaisen tämä tyttö väänsi, kun sai idean pinterestistä! (:

1 kommentti

  1. Kiva idea. Toi oksa näyttää kivalta ja se sopii tonne sun seinälle :)

    https://tervetuloa-maailma.blogspot.fi/

    VastaaPoista